Снимка Булфото, архивТвърденията са,  че високопоставени служители на Световната банка, сред

...
Снимка Булфото, архивТвърденията са,  че високопоставени служители на Световната банка, сред
Коментари Харесай

Вълна от критики към Кристалина Георгиева след разкритията

Снимка Булфото, списък

Твърденията са,  че високопоставени чиновници на Световната банка, измежду които и тя, са оказвали напън върху чиновниците да покачат позицията на Китай в класацията " Да правиш бизнес " ( " Doing Business " ).

В отчета се цитират и случаи на напън за възстановяване на данните за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан в класацията за 2020 година, само че не са открити доказателства за присъединяване на управлението в тези случаи.

Световната банка уточни в изказване, че решението за прекъсване на класацията е взето след вътрешен одитен отчет, повдигнал " етични въпроси, в това число за държанието на някогашни чиновници в борда, както и на настоящи и/или някогашни чиновници на банката " и необятно следствие, извършено от УилмърХейл.

А реакциите по тематиката не закъсняха.

Бившият основен икономист на Световната банка и притежател на Нобелова премия за икономика Пол Ромър разкритикува в изявление за Франс прес " неналичието на честност "  на някогашния управителен екип на банката, в това число на основния изпълнителен шеф Кристалина Георгиева, която след това оглави МВФ.

" Когато повдигах някои въпроси, Кристалина се опитваше да замаскира, да прикрие ", показва той. " Бях управителен от хора, на които липсваше честност. Беше нетърпимо ", разказва Ромър пред Агенция Франс Прес.

Икономистът упреква Георгиева, че е желала да прикрие различия по методологията на отчет, накарали Пол Ромър да подаде оставка през януари 2018 година. Тогава той показал особена сдържаност във връзка с случайни промени, осъществени в методологията, които били във щета на други страни, изключително на Чили.

Ромър посочи, че когато е работил в Световната банка, не е знаел за напън, упражняван върху екипите от основната изпълнителна директорка по този въпрос. Той обаче имал " подозрения, че е допустимо да стават такива неща ".

Освен това разследването открива " токсични " връзки в екипа, отговарящ за този отчет, както и атмосфера на боязън, поддържана от Симеон Дянков, един от учредителите на " Да правиш бизнес " и някогашен министър на финансите на България, който по това време бил консултант на Георгиева.

Разследването потвърдило също по този начин, че той заплашвал екипите си, потвърждавайки, че има другари в комисията по нравственос, които ще му оповестят за възможни тъжби против него.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР